Matti kolmannelle kaudelle Kerrankin uusi vasureista vapaampi media..

Töhryjen nolla-toleranssilla on demokraattinen perusta

Helsingin kaupungin Stop töhryille -projekti aloitettiin 10 vuotta sitten kaupunginvaltuuston yksimielisellä päätöksellä.  Valtuusto on vuosittain myöntänyt projektille erillismäärärahan, eli hyväksynyt tällä konkreettisella tavalla projektin toteuttamisen ja sen jatkamisen. Projektilla on ollut kaupunginvaltuuston ja kansalaisjärjestöjen laaja tuki, siitä on käyty asiaan nähden verrattain laajaa kansalaiskeskustelua ja sen jatkamista on pidetty perusteltuna. Yhteisestä asiasta käyty avoin keskustelu on ollut arvokasta ja hanke on kestänyt sitä kohtaan esitetyn kritiikin.

Projektia on toteutettu yhteistyössä kansalaisjärjestöjen, kuten kaupunginosayhdistysten ja kiinteistönomistajien järjestöjen kanssa ja eri viranomaistahojen, kuten poliisin kanssa. Stop-töhryille-projekti on vastannut julkisessa omistuksessa olevien pintojen siisteydestä. Yksityiset kiinteistöt ovat kustantaneet omista varoistaan kiinteistöjensä pintojen puhtaanapidon.

Projektissa on ollut kysymys kaupungin siisteydestä. Sillä on turvattu perustuslaissa säädettyä omaisuuden suojaa. Toisen omaisuuden luvaton maalaaminen on vahingontekorikos, josta on säädetty rikoslaissa rangaistukseksi sakkoa tai enimmillään vuosi vankeutta. Rikoksesta on myös törkeä tekomuoto. Lisäksi tekijä joutuu korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

Noin 50 iältään 20-30 -vuotiasta miestä tekevät noin 80 prosenttia kaikista töhryistä. On moneen kertaan käytännössä todettu, että luvattomat maalaukset leviävät sallittujen graffitien tekopaikoilta nopeasti ja laajalti muualle ympäristöön. Luvattomat maalarit häiritsevät toiminnallaan muita kaupunkilaisia ja aiheuttavat heille kustannuksia. Töhrijöiden pieni joukko ei edusta nuorisoa yhtenäisenä ryhmänä. Kysymys on äänekkäästä ja näkyvästä vähemmistöstä, joka ei pelaa demokratian sääntöjen mukaan.

Stop-töhryille -projekti on toteuttanut kaupunkilaisten suuren enemmistön tahtoa ja onnistunut siinä hyvin, luvattomia maalauksia on enää vain alle 10 prosenttia mitattuna lähtötasosta, jolloin Helsinki oli Euroopan töhrityin pääkaupunki. Toiminnan tulee jatkossakin perustua laadukkaaseen ja puolueettomaan tutkimustietoon ja sen on kestettävä avoimessa yhteiskunnassa esitetty kritiikki.

Helsingin siisteys on yhteinen asiamme ja siitä on huolehdittava tehokkaasti edelleenkin.

Matti Enroth
Kaupunginvaltuutettu, kok
Yleisten töiden lautakunnan puheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Lehto Seppo aluepalauttaja, historioitsija (nimimerkki)

Demokraattinen perusta ;)? - Sillä lienee huono perustella

- Stalinin valtaannousu kansandemokraattisesti?
- Japanin ydinasepommituksille Nagasagiin ja Hirosimaan
- Kansandemokratioiden Tsekkoslovakian miehitys
- lista on loputon?

Seppo Lehto Tampere

Eego Meego (nimimerkki)

Nousipa itse Hitlerkin valtaan demokraattisin keinoin.

Beego Heebo (nimimerkki)

Mielummin aina demokraattisesti, onhan toi demokratia arvo sinänsä. Noi mainitut on kyllä hyviä esimerkkejä demokratian loppumisesta ja epäonnistumisista. Töhryjuttusta keskustelu ja jatkuva arviointi on hyvä.

Toimituksen poiminnat